Автор: admin

Надмірна пітливість пахв – як із цим боротися?

Найчастіше основою підвищеної пітливості пахв є генетичний фактор, а також стрес і збільшена нервова напруга. Гіпергідроз також може бути ознакою захворювань – гіпертиреозу, діабету чи раку, про ці захворювання читайте у розділі різні теми. Надмірне потовиділення пахв вимагає дотримання правил гігієни, застосування дезодоранту та антиперспіранту. Трави та таблетки від надмірного потовиділення також можуть бути ефективним способом потіти пахвами.

Які причини надмірного потовиділення пахв?

Тіло виробляє близько 0,5-1 літра поту щодня, а в спекотні дні ця кількість ще більша. Піт пахв виробляється апокринними залозами. Вони також зустрічаються навколо геніталій, на повіках та сосках. Вони виділяють піт під впливом емоційних та гормональних подразників.

Крім води, електролітів, сечовини та молочної кислоти, піт містить жирні речовини, вуглеводи та білки. З цієї причини він є гарним живильним середовищем для бактерій і, таким чином, сприяє появі запаху в пахвових западинах.

Кількість поту, що виділяється по всьому тілу, у тому числі в пахвових западинах, є індивідуальною характеристикою. Найчастіша причина гіпергідрозу – генетичний фактор. Родичі пітніють із такою ж інтенсивністю. Потовиділення багато в чому пов’язане зі стресом, постійною нервовою напругою та позаштатними ситуаціями. Іноді безмірне потовиділення пахв є одним із симптомів захворювання.

Надмірна пітливість пахв - як із цим боротися?

Захворювання, що супроводжуються підвищеною пітливістю пахв, включають:

  1. захворювання щитовидної залози – особливо гіперфункція цієї залози; супутні симптоми – схуднення, прискорене серцебиття, дратівливість, тремтіння в руках;
  2. ракові захворювання лімфатичної системи (лейкемії, лімфи) – специфічним симптомом є мокнучі поти, що з’являються ночами; пацієнти скаржаться на слабкість, часті інфекції, відчуття задишки, кровотечі; шкіра блідне, а лімфовузли збільшуються у розмірах;
  3. цукровий діабет – потовиділення часто супроводжує зниження рівня цукру в крові; супроводжується блідістю, тремором, порушенням свідомості, почастішанням пульсу, з’являються вологі плями в пахвових западинах;
  4. туберкульоз – потовиділення нерідко, виникає переважно вночі, супроводжується безперервним кашлем, слабкістю, підвищенням температури тіла;
  5. інфекції з підвищеною температурою – за допомогою потовиділення пахв організм бореться з високою температурою;
  6. ожиріння, зайва вага – у опасистих людей надмірне потовиділення пахв виникає навіть при незначних зусиллях.

 

Домашні засоби від надмірного потовиділення пахв

Найголовніший спосіб спітніти під пахвами – суворо дотримуватися правил гігієни. Часте миття та використання гарного дезодоранту проти потовиділення знижує локальну секрецію поту в пахвових западинах.

Неприємний запах поту можна нейтралізувати за допомогою відповідного мила з хлоргексидином. Також допомагає регулярна епіляція пахв при правильному догляді.

Що робити, щоб не потіти пахвами? Серед домашніх засобів від потовиділення є антиперспіранти. На відміну від найкращого дезодоранту, який вбиває бактерії завдяки вмісту алкоголю, ці продукти додатково блокують отвори потових залоз. Вони пригнічують потовиділення та роботу проти пахвової пітливості навіть протягом кількох днів.

Таблетки від поту також стають дедалі популярнішими. Вони містять рослинні інгредієнти, що зменшують потовиділення по всьому тілу. Є також настоянки та настої шавлії, кропиви чи ісландського лишайника. Також рекомендуються трав’яні ванни (наприклад, з шавлією), в які – для посилення ефекту – ви також можете додати м’яту, ромашку та кору дуба.

Правильна дієта важлива. При проблемах з потовиділенням точно не допоможуть гострі спеції, що посилюють потовиділення. Рекомендується збалансована дієта, багата на фрукти та овочі. Це має супроводжуватися регулярними фізичними навантаженнями та достатнім зволоженням (близько 2 літрів на день). Вам слід уникати алкоголю, кави та куріння, які посилюють потовиділення.

Відповідний одяг також підійде для потовиділення пахв, особливо з іонами срібла. Займаючись спортом та докладаючи багато зусиль, варто приміряти спеціальні дихаючі матеріали. Деякі з них зроблені з поліуретану та нейлону. Незважаючи на те, що це штучні матеріали, вони добре працюють при сильному потовиділенні пахв. Вони швидко сохнуть та не зберігають неприємних запахів.

Засіб від поту в пахвах – парова лазня в сауні. Вони допомагають вивести з організму шкідливі токсини, що сприяють підвищеному потовиділення.

Надмірна пітливість пахв - як із цим боротися?

Сильна пітливість пахв – коли звернутися до лікаря?

Коли проблема підвищеного потовиділення пахв загострюється та заважає повсякденній діяльності, а плями під пахвами викликають дискомфорт та обмежують соціальні контакти, варто звернутися до лікаря, який лікує проблему підвищеного потовиділення, тобто до дерматолога.

Іноді може знадобитися відвідування інших фахівців (наприклад, ендокринологів), якщо гормони є причиною гіпергідрозу.

Звернення за професійною допомогою також іноді необхідне, коли підвищена пітливість пахв супроводжується запальними змінами шкіри. Він може стати червоним, опухлим і сверблячим. Теплова висипка у дорослих також є частим захворюванням цих областей. Залежно від тяжкості симптомів лікар може вибрати відповідне лікування. Один із способів – використовувати креми для місцевого застосування з антибіотиками (наприклад, кліндаміцином, еритроміцином).

Також дерматолог може порадити змастити шкіру пахв на ніч розчином хлориду алюмінію (в аптеках великий вибір косметичних засобів, що містять його у своєму складі) – потовиділення зазвичай зменшується через тиждень.

Ці передові антиперспіранти допоможуть боротися з цією проблемою лише за умови правильного використання. Застосовувати їх слід на чистій та ідеально сухій шкірі, можна прикрити пластиковою пов’язкою.

Лікування гіпергідрозу – ботокс та іонофорез

У дуже важких випадках полегшення може принести дедалі популярніше лікування з використанням ботулотоксину та іонофорезу. Дія ботулотоксину ґрунтується на оборотному паралічі нервових закінчень, що досягають потових залоз. На жаль, це лікування досить дороге, до того ж бореться із проблемою близько 6 місяців, тому його потрібно повторювати двічі на рік.

З іншого боку, ионтофорез полягає у пропусканні електричного струму низької інтенсивності через область надмірного потовиділення. Найчастіше застосовується при підвищеній пітливості рук чи ніг.