Автор: admin

Прищі, гнійнички, чорні цятки: звідки вони беруться, як з ними боротися?

Прищі та вугрі – це тип висипань на шкірі, що є в результаті застою шкірного сала, кератозу волосяних фолікулів і бактеріальної інфекції. Прищі – що це таке і з якими типами прищиків ми зустрічаємось?

Прищі з’являються, коли інфекція сальних залоз блокується сальними виділеннями та омертвілими клітинами шкіри. З’являється червоний прищик є грудкою, заповненою гноєм. Найбільш поширені прищі, з’являються у підлітковому віці, хоча поодинокі прищики виникають у будь-якому віці. Акне вражає близько 80 відсотків підлітків і зустрічається у 12 відсотків жінок та 3 відсотків чоловіків після 25 років.

Чому прищі загрожують нам під час статевого дозрівання (і навіть під час менструації)? Це пов’язано зі зміною вироблення гормонів у цей період, що призводить до пожвавлення сальних залоз біля основи волосяних фолікулів. Більш липкий шкірний жир у поєднанні з шкірою, що лущиться, призводить до закупорки пор шкіри. Також легко розмножуватись бактеріям.

Прищі найчастіше з’являються на обличчі, спині та грудях, де у нас найбільше сальних залоз. Вони різняться за інтенсивністю. Це можуть бути, наприклад, маленькі чорні цятки або заповнені гноєм по краях кісти. На цьому сайті dolce-cafe.com.ua більш розгорнуто розповідає про догляд за шкірою та тілом.

Типи прищиків:

  • Закрита чорна точка, тобто малий прищик, що залишився під шкірою. Ми бачимо це як невелика м’ясиста грудка.
  • Відкрита чорна точка, чітко видима на поверхні шкіри, має чорний або темно-коричневий колір (цей колір дає меланін, що окислює, – пігмент, виявлений у нашій шкірі)
  • Грудки, що виступають над поверхнею шкіри
  • Пустули або прищі, заповнені гноєм
  • Вузлики, які за структурою схожі на папули, але глибоко впроваджуються в шкіру, іноді спричиняючи біль
  • Кісти – це прищики, які виступають над поверхнею шкіри та заповнені гноєм. Вони можуть залишати шрами.

Прищі, гнійнички, чорні цятки: звідки вони беруться, як з ними боротися?

Причини появи прищиків

Невідомо чому в одних людей прищі з’являються так легко і рідко в інших. Як виникає прищик?

Сальні залози – це структури, що знаходяться в порах шкіри, і їхнє завдання – змащувати шкіру та волосся. Вони виділяють шкірний жир, який потрапляє у волосяний фолікул та на поверхню шкіри, а також вушну сірку. Щільність сальних залоз у людини становить 100-800 на квадратний див. Ми знаходимо їх на поверхні нашої шкіри скрізь, крім кистей рук та підошв. На нашому обличчі та волоссі найбільше сальних залоз.

Якщо постійно відлущування відмерлі клітини шкіри застряють у порах шкіри, вони накопичуються зі шкірним салом і можуть почати їх закупорювати. Найчастіше це відбувається в підлітковому віці, коли через бурхливі гормони виробляється надмірна кількість шкірного сала, і шкіра не справляється з надлишком.

Клітини, що накопичилися в порах шкіри і застрягли зі шкірним салом, починають блокувати відкриття сальної залози. Проблеми починаються коли справа стосується бактеріальної інфекції. У переважній більшості випадків це викликано бактеріями, які природно зустрічаються на поверхні шкіри людини.

Індивідуальна схильність до утворення прищів може бути пов’язана не лише з віком, а й із сімейними уподобаннями. Вважається, що генетичні чинники можуть грати роль появі прищів. Можливі й інші причини, включаючи недбалість з погляду гігієни, а також специфічний склад бактеріальної флори, яка мешкає на нашій шкірі.

Підвищена активність сальних залоз також може бути спричинена високим рівнем тестостерону та інших чоловічих гормонів.

Також можливо, що стан шкіри в цьому випадку певною мірою залежить від збалансованого харчування, але для цього недостатньо доказів. Проте варто звернути увагу на те, що ми їмо, і перейти на продукти з високим вмістом вітамінів A, D та E та рослинних жирів.

Прищі, гнійнички, чорні цятки: звідки вони беруться, як з ними боротися?

Прищі, вугрі – як з ними боротися?

Прищ може перерости в пустули чи папули. У тяжкому стані необхідно приймати ліки від прищів, антибіотики та протизапальні препарати. Це ліки, прописані лікарем. З іншого боку, можна придбати безрецептурні ліки, такі як перекис бензоїлу, саліцилова кислота, адапален та різні антибактеріальні медикаменти місцевої дії. У жодному разі не можна видавлювати прищі.

Профілактика прищів:

  1. ретельно вмити обличчя м’якими засобами, що очищають, і водою
  2. засоби для догляду, підібрані для типу шкіри, які не забивають пори
  3. зволоження шкіри, бажано засобами без запаху
  4. пити багато рідини
  5. обмеження макіяжу
  6. не чіпати обличчя брудними руками
  7. уникати стресу
  8. уникати обумовлених продуктів, у тому числі молочних