Автор: admin

Нестримний потяг до солодкого: звідки воно взялося і як із цим боротися?

Вам знайоме почуття, коли ви не можете перестати думати про солодощі, а шоколад, який ви щойно відкрили, зникає бажання за кілька хвилин? Нестримне бажання з’їсти щось солодке – звичайне явище і, попри зовнішність, стосується не лише дітей. Найчастіше апетит до солодкого з’являється після обіду та ввечері. Чому це відбувається? Коли цукор стає залежністю, а коли потяг до цукру – симптом хвороби? Дізнайтеся, які симптоми повинні турбувати вас і як впоратися з постійною тягою до солодкого. Більше корисних статей дивіться за посилянням vnk1.kiev.ua.

Чому ми так часто відчуваємо потяг до солодкого?

Пристрасть до солодкого визначається біологічно: вживання цукру – найпростіший спосіб забезпечити організм енергією. Коли ми їмо щось солодке, мозок отримує сигнал про те, що в наш організм надійшли необхідні речовини і ми заслуговуємо на винагороду. Це покращення настрою та почуття блаженства. На жаль, такий стан триває недовго – різко падає рівень цукру в крові, і ми відчуваємо розчарування – організм починає вимагати ще більше насолоди. Ось чому солодке викликає таке звикання (а солодощі в магазинах викликають додаткове звикання, бо містять глюкозний сироп, фруктози).

Нестримний потяг до солодкого: звідки воно взялося і як із цим боротися?

Частою причиною нестримного потягу до солодкого також є погано збалансований раціон, нестачею вітамінами та мінералами. Зокрема, нестача цинку, хрому, вітамінів C та B стимулює голод до солодкого. Вони відповідають за метаболізм цукрів та рівень глюкози у крові. Важливим компонентом дієти є корисні (рослинні) жири, які мають бути альтернативним джерелом енергії – коли їх не вистачає, організм вимагає цукру. Важливим фактором також є недосипання та сильний стрес. Вони викликають підвищення концентрації кортизолу – гормону, який також відповідає за правильний рівень глюкози. Апетит до солодкого дуже пов’язаний з правильним гормональним балансом – будь-які порушення призводять до проблем з метаболізмом цукру.

Постійна потяг до солодкого – симптом хвороб

Буває, що непереборна потяг до солодкого – це симптом тяжкого захворювання. Дуже часто це інсулінорезистентність, тобто дуже мала чутливість клітин нашого організму до інсуліну. В результаті рівень глюкози низький, але концентрація інсуліну висока – тоді наш організм отримує інформацію про те, що йому потрібно більше цукру. Інші симптоми включають постійне почуття голоду, дратівливість та нервозність. Інсулінорезистентність часто зустрічається у людей з надмірною вагою та ожирінням, а також у жінок з гормональними проблемами та синдромом полікістозних яєчників (СПК). Проте буває, що вона вражає худих людей, які нерегулярно харчуються.

Винуватцем цукрової залежності також може бути молочниця. Виникає при розмноженні Candida albicans у кишечнику внаслідок антибактеріальної терапії чи ослабленого імунітету. Вони виробляють отруйну речовину, яка вражає нервову систему, викликаючи слабкість, нервозність та апатію, а також нестримну потяг до солодкого. Ви можете боротися з дріжджами, виключивши з раціону прості цукри (вони є їх середовищем).

Варто знати, що пристрасть до солодкого може пов’язуватися з різними гормональними порушеннями (наприклад, захворюваннями щитовидної залози) і навіть депресією. Тому детальна діагностика має стати основою боротьби з залежністю.

Нестримний потяг до солодкого: звідки воно взялося і як із цим боротися?

Як боротися із цукровою залежністю?

В основі боротьби з цукровою залежністю має лежати діагностика та виключення захворювань та гормональних проблем. Наступним кроком буде реалізація принципів здорового способу життя – висипатися, уникати стресів та регулярно займатися спортом. Завдяки цьому ми швидко покращимо наше самопочуття (вправи викликають викид ендорфінів, тобто гормонів щастя до нашого організму). Збалансована дієта, заснована на складних вуглеводах (цілісно зерновий хліб, каші, вівсяні пластівці), також має вирішальне значення, оскільки вони набагато повільніше засвоюються організмом і запобігають різким стрибкам рівня глюкози в крові. Крім того, кожен прийом їжі повинен складатися з твердої частини овочів та нежирного білка, щоб ви довше залишалися ситими після їди. Здорові жири також дадуть нам енергію: оливкова олія в салаті або жирна морська риба, багата на жирні кислоти омега-3. Регулярний спосіб життя – величезна підтримка у боротьбі з цукровою залежністю: прийом їжі кожні 3-4 години (без перекусів!) і одночасний відхід до сну. Таким чином ми швидко покращимо обмін речовин і дамо тілу чіткий сигнал, що ми дбаємо про нього. Протягом 2-3 тижнів голод по солодкому перестане нас турбувати, і ми помітимо втрату зайвих кілограмів та покращає стан шкіри.